"Qovun, portağal, manqo və badımcanları +10-dan +14 °C-ə qədər olan temperaturda təhlükəsiz saxlamaq olar, armud, ərik və alma isə istinin təsiri altında xarab olmağa və bakterial çirklənməyə daha tez təslim olur".
Qaynarinfo xəbər verir ki, bu barədə gazeta.ru-ya qida təhlükəsizliyi üzrə mütəxəssis Nataliya Fomenko bildirib.
Mütəxəssis xatırladıb ki, tərəvəz və meyvələrin əksəriyyətini sərin yerdə 0-10 °C temperaturda, məsələn, soyuducuda saxlamaq daha yaxşıdır. Bununla belə, bəzi meyvələr digərlərinə nisbətən istiyə daha davamlıdır:
"Qovun, portağal, qarpız, banan, limon, manqo, qreypfrut, badımcan və avokadoları +10-dan +14 °C-ə qədər temperaturda saxlamaq olar".
O xatırladıb ki, temperatur yüksəldikdə meyvənin səthi və pulpası bakterial qida zəhərlənməsinə səbəb olan mikroorqanizmlərin çoxalması üçün əlverişli olur:
"Hətta yetişmək üçün isti yerdə qalan yaşıl pomidorları 20 °C-dən yuxarı temperaturda saxlamaq olmaz. Bu temperatur quru meyvələr də daxil olmaqla maksimumdur, ona görə də bütün məhsullar qaranlıq, sərin yerlərdə saxlanılmalıdır. Kök yumrularının cücərməməsi və məhsulun dadını korlayan pulpanın donmaması üçün kartofu 4 °C temperaturda saxlamaq tövsiyə olunur".
Aydın
Şərhlər